Tre vanliga killar. Enligt bilder de publicerat i sociala medier gillar de att bygga om gamla Volvobilar och att dricka öl. De är på många sätt vanliga svenska killar med kepsen bakochfram. Men även när det gäller synen på kvinnor och tjejer finns en vanlig svensk kultur, med ett vanligt svenskt våld mot tjejer och kvinnor. Det begås av likaledes vanliga män och killar. Och ibland har de just kepsen bakochfram.

”Jag är jättechockad över att de är misstänkta, säger en person som är mycket nära vän med en av de misstänkta 22-åringarna. Jag kan inte fatta det här.”

En ung kvinna är mördad. Hennes namn är Tova Moberg. Hon blev 19 år och skulle snart ha tagit studenten. Polisen berättar att människor gråter öppet i det lilla samhälle där hon bodde.

Tre unga män födda 1994 sitter anhållna. En av de tre har tidigare varit Tova Mobergs pojkvän, låt oss kalla honom P. De har känt varann i mer än fyra år.

Men så hände någonting i februari-mars. Och Tovas föräldrar polisanmälde P för att ha misshandlat deras dotter. Hon fick ett målsägandebiträde och därefter har det kommit fram fler uppgifter om hur han både skulle ha slagit henne och kränkt henne verbalt.

Tova gjorde sig fri

Men hon gjorde sig fri. Och en vän till familjen berättar att Tova hade blivit som en ny människa sedan hon avslutade det här destruktiva förhållandet tidigare i våras, att det var som gamla Tova kommit tillbaka, hon var mycket gladare och började umgås med kompisar igen.

Jag tänker inte gå in på de olika detaljer som tycks tyda på att polisen har gripit och åtalat rätt personer. Den som är intresserad kan finna det mesta i den vägen. Jag tänkte istället fokusera på ett uttalande från en person som uppges vara ”mycket nära vän” till en av de åtalade.

Svenska mäns våld mot kvinnor

Det finns en typ av dödligt våld som ibland kallas ”mord i nära relationer” – men som i praktiken så gott som alltid handlar om en man som mördar en nuvarande eller tidigare flickvän, sambo, fru.

Denna typ av dödligt våld har oftast (alltid) föregåtts av våld en tid före mordet. Jag har aldrig sett enda exempel på ett mord av den här typen där det inte har förekommit våld före mordet.

Och forskningen visar att vissa situationer är mer ”riskabla” för den våldsutsatta kvinnan än andra. Dvs där risken är större att bli mördad. Däribland en separation eller en polisanmälan om våld.

Vännens bestörtning

Nu till uttalandet. I rapporteringen kring denna typ av mord förekommer det regelmässigt en granne, en bekant eller en nära vän till den/de misstänkta som uttrycker bestörtning.

Så även denna gång:
”Jag är jättechockad över att de är misstänkta, säger en person som är mycket nära vän med en av de misstänkta 22-åringarna. Jag kan inte fatta det här.”

Den här typen av uttalanden säger något intressant. Han uppger sig vara nära vän till en av de tre misstänkta.

En av dessa tre män förekommer i fem avsnitt av belastningsregistret. Han har dömts till böter för ringa narkotikabrott och drograttfylleri.
En annan av de misstänkta har dömts för brott mot knivlagen efter att ha burit kniv på allmän plats. Han har även fällts för skadegörelse.
Och så har vi polisanmälan mot den tidigare pojkvännen.

Tre vanliga killar

Jodå. Tre vanliga killar.
Och jag vill understryka att jag inte raljerar här. Enligt bilder de publicerat i sociala medier gillar de att bygga om gamla Volvobilar och att dricka öl. De är på många sätt vanliga svenska killar med kepsen bakochfram.

Men även när det gäller synen på kvinnor och tjejer finns en svensk kultur. En kultur där det förekommer ett vanligt svenskt våld mot tjejer och kvinnor. I motsats till vad en vanligt förekommande myt säger så är det inte heller så att detta våld ”kommer ur flaskan”. Detta våld begås av nyktra män och män som är på fyllan.
Det kulturspecifika våld mot kvinnor som präglar det svenska samhället förekommer litet varstans. Men det begås av likaledes vanliga män och killar. Och ibland har de just kepsen bakochfram.

Kompistrion misstänks ha mördat 19-åriga Tova Moberg och dumpat kroppen i sjön.

”Jag är jättechockad över att de är misstänkta, säger en person som är mycket nära vän med en av de misstänkta 22-åringarna. Jag kan inte fatta det här.”

Vi vet inte om den person som säger så här inte visste om att den före detta pojkvännen hade polisanmälts eller om han ansåg de normalt. Det vi vet är att vi fortfarande lever med föreställningar som kringgärdar mäns våld mot kvinnor med tystnad. Denna tystnadens diktatur som har präglat vårt samhälle sedan urminnes tider håller sakta på att krackelera. Men för Tova blev det försent.

För övrigt vill jag påpeka att SD är nazister i kostym.

Maria Robsahm


16 kommentarer

Laila Johansson · 16 maj, 2017 kl. 23:09

Ett fruktansvärt brott mot denna arma kvinna som bara blev 19 år. Jag är bestört. När ska allt meningslöst våld ta slut. Alla kvinnor förtjänar ett liv i lugn och ro. Få respekt för den person man är. Detta måste ta ett slut. Tack Maria Robsahm för att du belyser detta. Mäns våld mot kvinnor. Det behövs mkt av detta och vi måste alla kämpa så även vi kvinnor ska få leva i trygghet. Tack Maria!

Lindy Stenson · 16 maj, 2017 kl. 23:18

Det är just sådana män och killar som ansluter sig till SD och NMF som är skitar , rädda farliga skitar.
Så tragiskt att Tova blev deras offer .

Git Metze · 17 maj, 2017 kl. 09:58

Du sätter huvudet på spiken. Jag gjorde igår ett inlägg på Fb igår om probematiken ktring mäns våld mot kvinnor samt övrigt våld män orsakar. Nu har jag fått många hatbrev som bekkräftar mitt påstående.

Padmini skyttberg · 17 maj, 2017 kl. 10:33

Dags att rätt väsandet ta hådare tag mot våldet. jag känner oro för att jag är också mamma till en flicka. Jag grät när jag hörde nyheten om Moa . Våldet finns närmare oss än vi tror. Hur kan några kan mörda en flicka och dumpa hennes kropp. Sakna helt empati .Vad händer vårt samhälle. Det är skrämmande . Jag lider med hennes famílj .

Åke Persson · 17 maj, 2017 kl. 14:32

Vi hoppas att dessa destruktiva beteenden, i samhället,avtar väldigt fort!

Bablofil · 17 maj, 2017 kl. 16:22

Thanks, great article.

Lars Berglund · 17 maj, 2017 kl. 16:54

Hej Maria, gillar det du skriver och delar din analys men varför raljera över keps och hur man vänder kepsen. Kan missuppfattas som att arbetarklassgrabbar på landsbygden är mer våldsbenägna än medelklassgrabbar i stan. Jag har svårt att tänka mig att du menar så.
Är rädd för att drevet nu kommer att gå, att fördomar kommer att spridas om unga grabbar på landsbygden som speciellt våldsamma. Det är väl män som grupp som kan agera våldsamt

  Sören Nilsson · 23 maj, 2017 kl. 13:18

  Det här handlar om mäns våld mot kvinnor. Det är inte svenskt. Det är inte kulturspecifikt. Det är universellt. Men inte på det sättet att alla män över hela världen misshandlar och mördar kvinnor. Vissa män gör det, och ju bättre vi blir på att identifiera dem i god tid, desto bättre utgångsläge får kvinnorna. Det som hände var inte typiskt svenskt, inte kulturspecifikt. Att antyda att det handlar om killar som gillar att greja med gamla bilar och ha kepsen bak och fram, det är att ge sig in på fel väg. Att greja med gamla bilar på ett seriöst sätt, det är en av landsbygdens kulturrörelser. Såna killar sysslar inte med missbruk. Men dricker gärna en öl eller två. Det skulle förstås ha varit latte eller vitt vin, det förstår vi alla. Vi är några svenska, kulturspecifika män som börjar tröttna på det här. Som börjar tröttna på att bli behandlade så här. Förr gav man barn stryk i förväg, eftersom man visste att de ändå skulle göra något dumt förr eller senare. Det bästa sättet att få män att bete sig dåligt mot kvinnor är att tala om för männen att det är precis det man förväntar sig av dem. Då har man också prioriterat nedsvärtningen av de svenska männen framför att stötta de misshandlade kvinnorna. ”Vi måste vara rädda om våra martyrer! Utan martyrer självdör feminismen!” ropar denna artikel som varken är typiskt svensk eller kulturspecifik. Däremot är den fientlig mot landsbygden och de människor som bor där. Vad annat är att vänta från den ultra-urbana feminismen.

   David Ivarsson · 5 juni, 2017 kl. 01:52

   Om jag instämmer med Sören Nilssons kommentar, som var läsvärd blir jag antagligen stämplad som machoist eller politiskt SD/S/M, trots att jag röstat V i ett halvt liv.

Marianne Augustsson · 17 maj, 2017 kl. 19:34

Intressant och skrämmande att läsa. Ännu värre att det faktiskt hänt. Bra skrivet.
Jag lägger en länk till din sida.
Kramar

Lotta Bonde · 18 maj, 2017 kl. 01:12

Vad bra skrivet!!!
När vanliga svenskar pratar om våld och kränkande behandling är det väldigt sällan de visar insikt om att även vanliga svenskar beter sig så. Precis som om vi svenskar med svenskt ursprung skulle vara undantagen i mänskligheten.
Jag är en vanlig tjej född -69 och from att jag var 11 år tills att jag var 15 år blev jag regelbundet tafsad på av en eller flera killar åt gången och det var både sådana från min klass och sådana som var ett år äldre, men mest de i min klass. Detta var helt vanliga svenska killar som däremellan var snälla, trevliga och vanliga.
Min nästa erfarenhet är egentligen min systers erfarenhet, men det har präglat hennes familj, min familj och andra som står oss nära. Hennes ex gav sig på henne ca 1 år efter deras separation, då hon hade träffat en ny man och började bli lycklig. Han misshandlade henne och tände eld på henne samt försökte hindra henne att söka hjälp. Han är en vanlig svensk man som har sett som för snäll…

I alla lägen är det de som beter sig illa som märks, oavsett nationalitet. De som sköter sig, jobbar, ser till att familjen har det bra, de ser man inte så mycket av och jag vill påstå att de allra flesta människor hör till den gruppen.
Det är så viktigt att vi inte blundar för problematiken att en del människor tar sig rätten att misshandla, våldföra sig på och mörda andra människor. Det enda sättet att försöka komma tillrätta med detta är att se på det utan skygglappar och att tala om det öppet. Med ”det” menar jag allt som normaliserar kränkande, nedsättande och våldsam behandling av en annan människa.

Tack för att du skriver om det här, Maria Robsahm <3

Monica Bergsten · 18 maj, 2017 kl. 08:21

Sällan i angriper samhället i tid. ”Alla” vet att att mannen i familjen är alkoholist inklusive skolsköterska, lärare, grannar och släkt. Men ingen lägger sig i. Så går en barndom man aldrig repar sig ifrån.

Anders Olsén · 19 maj, 2017 kl. 12:54

Nej det är inte ”vanliga killar” som begår våldsbrott. (för säkerhets skull slog jag upp etymologin för ordet ”vanlig ”i SAOB) Det är väldigt ovanliga killar. I synnerhet när det gäller dödligt våld. Vi är ca 9 miljoner i Sverige. Och som man läsa i en utmärkt artikel av Maria Robsham ( http://www.robsahm.se/2017/05/15/fem-myter-om-det-dodliga-valdet/) så ligger siffran för dödligt våld relativt stabilt kring 100 fall om året. Inte ens om vi tiodubblar den siffran når vi en promille av HELA befolkningen. Även om vi räknar in alla brott, alltså från fortkörning och mened till våldsbrott och mord, så är under 7% av befolkningen registrerade i belastningsregistret. Så brottslingar överhuvudtaget är allt annat än ”vanliga”. Som tur är snarare tvärtom – väldigt ovanliga. Jag kan möjligen förstå tanken med texten i relief till senare års stigmatisering av flyktingar. Att det behövs påpekas att våldsbrott minsann begås av etniska svenskar också. Lika så det skeva förhållandet att 9 av tio våldsbrott begås av män – dock i tre gånger högre grad mot andra män jämfört med mot kvinnor. I princip är det bara män som begår våldsbrott och sexualbrott. Det finns en väldig och allvarlig problematik kring vissa mäns våldsutövande. Men det är inte ”vanliga” män. Det är sällsynta och ytterst ovanliga män. Risken med det här är att vi börjar blir rädda o misstänksamma mot alla unga män med kepsen bakfram. När det faktiskt är så att de massivt överväldigande flesta VANLIGA unga män, inte kommer att begå något brott överhuvudtaget.

  Karin · 21 maj, 2017 kl. 21:44

  ”Inte alla män”

   Gustaf · 19 juli, 2017 kl. 14:42

   Att bemöta seriösa argument med ett enda raljant citat av halmgubbekaraktär är väl inte särdeles fruktbart, eller?

Ann Jönsson · 2 juni, 2017 kl. 11:40

Först den dag vi börjar fostra våra söner på ett bättre sätt än det som görs och har gjorts, först då kan vi få en förändring när det gäller mäns våld mot kvinnor men också våldet mot andra män och inte minst när det gäller jämlikheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Arkiv

Fem myter om sprängningar (1-3)

Frågan för dagen är sprängningar. Löpsedlar och rubriker, alla stora nyhetsredaktioner slår på stort, det flaggas för ”sprängningskommissioner” och människor berättar att de är skräckslagna. Det är ju också alldeles rimligt när pådraget ser ut som Läs mer…

Arkiv

Minskningen av dödligt våld beror inte på sjukvården

Det dödliga våldet har minskat kraftigt i Sverige de senaste 30 åren. Detta är ett faktum som enkelt kan utläsas ur offentlig statistik. Men för många tycks detta vara svårt att ta in. Ett av Läs mer…

Blogg

Om Johan Jakobsson ur min bok ”Den oslagbara”

Johan Jakobsson. Det har nu framkommit att det är han som har orkestrerat Nyamko Sabunis kampanj för att bli partiledare för Liberalerna. En smart upplagd kampanj: Man skaffade sig försprång medan andra ägnade sig åt Läs mer…