”Det som detta handlar om är ett enda stort test i toleransens gränser. Tolerans handlar inte om att acceptera det man redan gillar – det handlar om att lära sig stå ut med sånt som man INTE gillar.” Om en bisarr ”debatt”.

För att barn i den svenska skolan ska få godkänt i gymnastik ska de kunna simma. Och barnen i Hässleholm och andra kommuner går därför på skoltid till lokala badhus för att lära sig simma. Så långt är allt okomplicerat.

Men i Hässleholm har det blåst upp till storm. Den lokala Majblommekommittén köpte nämligen in tre så kallade ”burkinis” för att även de muslimska flickorna skulle kunna delta i simundervisningen. Och dessa fanns nu till utlåning från skolan.

Detta fick lokala SD-politiker reda på. Och gick i taket. Så långt är heller ingenting särskilt ovanligt.

Men nu hände sig att SD-politikern Annelie Fälth Simonsson i fredags morse den 25 augusti ondgjorde sig över detta på liberala Kristianstadbladets Carolin Dahlmans facebooksida.

Och samma dag, bara ett fåtal timmar senare stod en ledartext i Kristianstadsbladet undertecknad den politiska redaktören Carolin Dahlman där hon just ”uppmärksammade dessa dumheter”.

.

Carolin Dahlmans text är bedrövlig och avslöjar hur litet som idag krävs för att räknas som liberal. Dahlman skriver:

”Att Hässleholms kommun har lånat ut burkinis till skolflickor för att dessa ska kunna vara med i simundervisningen är så galet att man vill börja gråta. Förstår inte tjänstemännen vad de håller på med? Byråkrater ska naturligtvis inte uppmuntra en ordning där små tjejer ses som sexobjekt och därför bör täckas över.”

Själva det hysteriska tonläget är pinsamt – ”så galet att man vill börja gråta”?

Men låt mig bena ut på vilka sätt hennes text rent sakligt är både illa genomtänkt och djupt illiberal.

Burkinis och bikinis

Till att börja med kan man konstatera att det inledande gapandet om ”våra skattepengar!” snabbt tog slut när det visade sig att det var den lokala Majblommekommittén som köpt in baddräkterna. Nu var det istället detta som väckte upprörda känslor. ”De som har köpt majblommor har alltså sponsrat skolans nya outfits… Grr.”

Nåja.

Snabbt kom det istället att handla om att ”byråkrater naturligtvis inte ska uppmuntra en ordning där små tjejer ses som sexobjekt och därför bör täckas över.”

En enkel fråga: vore det okej av kommunen att låna ut vanliga baddräkter till de flickor som inte har egna? Bikinis? Ni vet, tvådelade baddräkter med en överdel som ska skyla flickornas ”bröst”? Är inte det i så fall lika mycket en fråga om att uppmuntra en ordning där små tjejer ses som sexobjekt och därför bör täckas över?

Den som vill ha stenhårda principer bör nog se över sitt eget konsekvenstänkande.

Men detta handlar inte bara om bristande konsekvens och hysteriskt tonläge. Det handlar också om ett märkligt samtida fenomen hos vissa liberaler.

Svenska liberaler och den borttappade toleransen

Bland samtida svenska liberaler finns nämligen en skriande brist på kunskap om fullständigt centrala liberala begrepp.
Ett sådant liberalt honnörsord är tolerans.

Sedan ett par år pågår en frenetisk, högljudd och djupt okunnig debatt kring det här med hur kvinnor/flickor bör vara klädda – allra tydligast när det gäller badkläder. Antingen i skolundervisningen, på stranden eller i badhuset.

Debatten är bitvis bisarr. Somliga låter påskina att de som önskar könsuppdelad idrottsundervisning i skolan därigenom sexualiserar barn.

Delvis tangerar denna debatt den märkliga storm som blåste upp i Almedalens vattenglas förra året om s k svenska värderingar. Efter Gunnar Hökmarks förtjänstfulla och liberalt medvetna påpekande att några typiskt svenska värderingar inte finns och att det enda som är relevant är svenska lagar, så uppstod en skamsen stiltje i vattenglaset.

Men den diskussion som nu förs från folk som åtminstone på papperet påstår sig vara liberala, handlar egentligen om samma sak. Hur ska jag förhålla mig till människor som inte delar mina värderingar? Måste alla tycka precis som jag?

Givetvis inte, säger de flesta. Det är tvärtom bra att vi tycker olika. I praktiken kan det visserligen väcka en del problem, men det mesta brukar gå att lösa om man tänker litet praktiskt och riktar in sig på att just lösa problemen. En del regler kan vara bra att ha.

Nåväl. Tolerans handlar om just detta. Att när du möter en människa vars åsikter du inte delar, vars åsikter du kanske avskyr, ändå kunna stå ut med dem, kanske hitta ett sätt att kommunicera, överbrygga missförstånd och undvika onödiga konflikter.

Men ska verkligen alla motsättningar överbryggas? Nej, men ett första riktmärke är att även här använda sig av Sveriges lagar. Om du har värderingen att barn måste agas för att uppfostras rätt, så bryter du mot svensk lag om du handlar i enlighet med din värdering.

Låt oss nu använda detta perspektiv för att titta närmare på det här med burkini på flickor som deltar i simundervisningen.
Hur ska vi se på detta?

Till att börja med så är det inte särskilt orimligt att tycka att det inte finns nån anledning för flickor att täcka sin kropp på detta sätt. Man kan också ha åsikten att denna tradition är en del av ett patriarkalt förtryck som borde försvinna.

Okej. Men vad har denna min åsikt för bäring på hur andra föräldrar ska göra gentemot sina döttrar? Är mina åsikter mer objektivt korrekta än deras? Med vilken rätt kan jag hindra flickor att ha burkini när de ska delta i simundervisningen?

Svaret är enkelt. Ingen alls.

Till skillnad från föräldrarna som agar sina barn så är burkinin på flickan inte i sig något lagbrott.

Låt mig göra en parallell. Om ett föräldrapar som är veganer inte låter sina barn äta vanlig glass eller gräddtårta så kan jag som granne naturligtvis tycka att det är synd om de barnen. I min värld ingår det att barn ska kunna få både glass och gräddtårta.

Med vilken rätt kan jag tvinga dessa föräldrar att ge sina barn vanlig glass? Återigen – ingen alls. Det är inget lagbrott att inte låta sina barn äta vanlig glass.

Exemplen kan mångfaldigas.

När Kristianstadbladet gjorde en enkät bland vanligt folk på stan visade det sig också att något folkligt stöd för hysterin knappast fanns. Av fem tillfrågade svarade fem ja till burkini till utlåning. Detta föranledde dock bara Carolin Dahlman att gå i taket ytterligare en gång. Detta visar bara att folk måste utbildas!

Pinsamt är bara förnamnet.

Denna för svenska liberaler så pinsamma ”debatten” kring att Hässleholms kommun erbjöd burkinis till utlåning ledde till att kommunen backade. Jag har full förståelse för deras beslut. Barn- och utbildningsförvaltning tydliggör samtidigt kärnfrågan i hela rabaldret när de skriver i sitt uttalande: ”Förvaltningsledningen kommer att informera skolledarna om att någon fortsatt utlåning i skolans regi inte ska ske. Däremot kan elever använda egna burkinis som badplagg, eller andra täckande kläder i skolan, då det inte finns något förbud mot detta i Sverige.”  Nej, det gör ju inte det. Case closed. Men den trista bismaken av intolerans finns kvar. Signerad en liberal dagstidning.

Test i toleransens gränser

Det som detta handlar om är ett enda stort test i toleransens gränser. Tolerans handlar inte om att acceptera det man redan gillar – det handlar om att lära sig stå ut med sånt som man INTE gillar.

Och gränsen kan inte gå någon annanstans än vid lagbrott.

Många av dem som nu går ut och debatterar detta synnerligen högljutt kallar sig liberaler.

För mig är det häpnadsväckande. Det är liberaler som kräver alla dessa förbud. Förbud för könsuppdelad idrottsundervisning, förbud för två timmar i veckan för bara kvinnor på badhuset och förbud att ha burkini på simundervisningen i skolan. Förbud!

Och när folk inte begriper bättre ska de undervisas!

De kallar sig liberaler. Men har Ayn Rands hemsnickrade övermänniskoideologi blåst ut allt vad John Stuart Mill heter?

En liberal som inte ens vet vad ordet ’tolerans’ betyder.

Det borde vara en omöjlighet.

/Maria Robsahm 30 aug 2017

PS Även den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh följer Dahlmans och SD:s linje. Det är givetvis också djupt beklagligt. Men vänsterpartiet utger sig inte för att vara ett liberalt parti – även om respekten och förståelsen för vad tolerans är, har värderats högt i vänsterpartiet.

 

 


1 kommentar

Mikael Karlsson · 30 augusti, 2017 kl. 23:04

Men ett kommunalt badhus får hyra ut burkinis om dom vill eller?? I så fall mycket märkligt. L liknar mer och mer ett högerpopulistskt främlingsfientligt parti.
KROSSA NAZISM RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET.
PEACE AND LOVE.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Arkiv

Fem myter om sprängningar (1-3)

Frågan för dagen är sprängningar. Löpsedlar och rubriker, alla stora nyhetsredaktioner slår på stort, det flaggas för ”sprängningskommissioner” och människor berättar att de är skräckslagna. Det är ju också alldeles rimligt när pådraget ser ut som Läs mer…

Arkiv

Minskningen av dödligt våld beror inte på sjukvården

Det dödliga våldet har minskat kraftigt i Sverige de senaste 30 åren. Detta är ett faktum som enkelt kan utläsas ur offentlig statistik. Men för många tycks detta vara svårt att ta in. Ett av Läs mer…

Blogg

Om Johan Jakobsson ur min bok ”Den oslagbara”

Johan Jakobsson. Det har nu framkommit att det är han som har orkestrerat Nyamko Sabunis kampanj för att bli partiledare för Liberalerna. En smart upplagd kampanj: Man skaffade sig försprång medan andra ägnade sig åt Läs mer…