I våras skrev jag om det här med filterbubblor.
Om att de inte finns. 

Men som en modern råttan i pizzan tycks denna nya myt närmast odödlig.
Nu växer kritiken i forskarvärlden mot detta märkliga begrepp. I senaste numret av Forskning och Framsteg uttalar sig flera forskare om det tvivelaktiga stödet för att sociala medier präglas på ett särskilt sätt av detta begrepp.

En av dem är Annika Bergström, medieforskare och undersökningsledare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet:
– Om det skulle finnas filterbubblor idag så har de nog alltid funnits. Men det finns ingen forskning som tyder på att vi skulle vara mer benägna att idag omge oss med åsikter som bekräftar oss eller våra åsikter. Vi har alltid valt vänner, sammanhang och aktiviteter som bekräftat oss. Och morgontidningar, för den delen, säger hon.

Den onödiga ”debatten”

Här och nu vill jag bara fokusera på en enda sak.
I spåren av myten om filterbubblor har en föreställning bitit sig fast som kan vara rent skadlig. Det handlar om idén att det skulle vara dåligt att begränsa vilka man kommunicerar med på facebook. Ofta återkommer här argument på temat att ”man inte bör stänga in sig i sin filterbubbla”.

Den här föreställningen leder till att godhjärtade människor sliter ut sig alldeles i onödan på ändlösa ”debatter” med mer eller mindre öppna rasister och allehanda tokstollar i någon sorts fåfäng förhoppning att dessa ska bli påverkade och övertygade om att rasism och nazism är fel.

Man bör ju inte stänga in sig i sin filterbubbla och bara diskutera med likasinnade, eller hur?

Det här är dumheter.

Tänk så här.

  1. Det finns en utbredd föreställning att Facebook handlar om debatt. Men Facebook är långt ifrån bara debatt och meningsutbyte. Visst kan vi ändra oss, bli påverkade av det vi får veta. Men gå till dig själv. När ändrade du själv uppfattning av ett meningsutbyte på facebook?
  2. Var inte ängslig för att stänga din dörr för ovälkomna gäster. Ditt kök och ditt vardagsrum är inte Sergels torg. Om du ändå vill kunna sprida det du skriver till så många som möjligt – låt dina inlägg vara offentliga. Om du inte vill att vem som helst ska kunna kommentera – sätt kommentarsinställningarna på vänner eller vänners vänner.
  3. Att ”delta” i debatter för att försöka få andra att ändra sig kan vara roligt men också dränerande. Tycker du att det är kul att fajtas på facebook – gör det. Tycker du att det är trist och plågsamt – sluta. Alternativen står inte mellan att fajtas i ändlösa debatter eller att bara titta på kattungar. Ägna dig istället åt att sprida och ta in klokskap.För även om vi mer sällan ändrar våra åsikter i en debatt så påverkas vi däremot ofta av det någon berättar eller återger. Därför är det viktigt att vara så öppen som möjligt för information – ny kunskap och andras perspektiv. Att skriva, dela och ta in klokskap är ett oerhört viktigt bidrag till att hyfsa samtalet på facebook.
  4. Det finns personer som hävdar att det är principiellt fel att blocka någon på facebook, att det till och med skulle vara odemokratiskt. Det är förstås dumheter. Ibland talas det i det här sammanhanget om yttrandefrihet och att man måste låta alla komma till tals. Men yttrandefrihet – vilket jag har skrivit om tidigare – är enbart en fråga om vad staten får eller inte får göra mot medborgarna. Hur enskilda medborgare – i det här fallet facebookanvändare – förhåller sig till andra medborgare/facebookanvändare har inte ett dyft med yttrandefrihet eller demokrati att göra. Vem jag vill prata med och lyssna till är min ensak, ingen annans.
  5. I detta sammanhang är det väl värt att minnas att den kategoriska principen att aldrig blocka någon är detsamma som att säga att alla tillåts säga vadsomhelst till dig. Mycket få människor är i själva verket intresserade av att ha det så – men i praktiken är det vad som gäller när man principiellt vägrar att blocka någon. Om man därutöver inte har några begränsningar för vem som får läsa eller kommentera på ens facebook så är det inte bara så att alla tillåts säga vadsomhelst till dig utan att du dessutom tillåter dem göra det hursomhelst och närsomhelst.
  6. De som ägnar sig åt att förstöra samtalsklimatet på facebook genom att köra med könsord och invektiv och deraila debatter tillåts idag att ta alltför stort utrymme. Med bristande impulskontroll och noll källkritik sprids rykten om än det ena än det andra som en löpeld över facebook, orkestrerade av en liten klick. Att blocka personer ur denna klick närhelst man stöter på dem är en uppmaning jag vill rikta till alla som är måna om att motverka hat och hån.

Alltså.

  1. Sluta delta i onödiga ”debatter”!
  2. Skriv och dela klokskap!
  3. Blocka oftare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Arkiv

Fem myter om sprängningar (1-3)

Frågan för dagen är sprängningar. Löpsedlar och rubriker, alla stora nyhetsredaktioner slår på stort, det flaggas för ”sprängningskommissioner” och människor berättar att de är skräckslagna. Det är ju också alldeles rimligt när pådraget ser ut som Läs mer…

Arkiv

Minskningen av dödligt våld beror inte på sjukvården

Det dödliga våldet har minskat kraftigt i Sverige de senaste 30 åren. Detta är ett faktum som enkelt kan utläsas ur offentlig statistik. Men för många tycks detta vara svårt att ta in. Ett av Läs mer…

Arkiv

”Vilka ska ni då lyssna på när alla vittnen är borta?”

”Om ni nu inte lyssnar på oss, som har överlevt Förintelsen och upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser, vilka ska ni då lyssna på när alla vittnen är borta?” /Emerich Roth Den kvardröjande känslan är Läs mer…