När debatten kring Bokmässan inleddes på allvar i augusti 2016 så fann jag det oerhört märkligt att kunskapen om vad yttrandefrihet är, var så dåligt spridd.

Jag skrev ihop en sida om saken som jag försökte sprida så gott jag kunde. Men de märkliga åsikterna fortsatte att florera.

Nu är jag ju en gång sådan att jag inte ger mig så lätt. Och någon gång ska väl okunnigheten kring detta försvinna. Jag tror nämligen att detta är en kärnfråga i kampen mot nazismen.

För att summera detta i ett par meningar:

Yttrandefrihet handlar om vad STATEN får eller inte får göra mot medborgare – facebookanvändare, föreningar, bloggare företag. Som enskild medborgare/facebookanvändare/bloggare/företag kan du aldrig anklagas för att bryta mot yttrandefriheten.,

Här är texten återigen. Både som text och som en bild som får spridas närhelst det kan behövas.

Varsågoda!

OM YTTRANDEFRIHET

1. Yttrandefrihet är INTE att alla får komma till tals.
2. Yttrandefrihet är en så kallad negativ frihet – STATEN får inte hindra en medborgare från att yttra en åsikt. Det handlar alltså om en relation mellan staten och medborgarna.
3. Som enskild medborgare/facebookanvändare/företag har du ingen SKYLDIGHET att bereda någon plats att yttra sig.
4. Ingen har heller någon konkret RÄTT att få en specifik plattform att yttra sig från.
5. Om du har en plattform och tillåter vissa uttryck så är ansvaret ditt. Du kan inte gömma dig bakom prat om yttrandefrihet.
6. Om du tycker att någon borde får tillträde till en viss plattform så har det heller inget med yttrandefrihet att göra.
7. Staten får inte hindra en medborgare från att yttra en åsikt. Samtidigt är denna yttrandefrihet inte oinskränkt och har aldrig varit det någonstans. Europakonventionen anger en rad skäl att begränsa yttrandefriheten som godtagbara. Exempel på sådana skäl i svensk lagstiftning är olaga hot, förtal, spioneri, upphovsrätt, uppvigling och hets mot folkgrupp.
8. Som enskild medborgare kan du inte dömas för att ha brutit mot yttrandefriheten. Däremot kan du dömas för att ha brutit mot en av inskränkningarna av yttrandefriheten – vilket innebär att staten får lagföra dig.
9. En stat kan däremot sägas inskränka yttrandefriheten, exempelvis genom att fängsla en bloggare för regeringskritik.

Märk väl. Allt detta handlar om vad STATEN får eller inte får göra mot medborgare – facebookanvändare, föreningar, företag. Inget annat.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Arkiv

Aftonbladets och Åsa Linderborgs förlorade heder.

Jag kände inte Benny Fredriksson. När jag nu läser att han är död har jag en reflektion. Torsdagen den 8 mars deltog jag i en debatt på just Kulturhuset i Stockholm, en av de institutioner Läs mer…

Arkiv

Om onödiga debatter och myten om filterbubblor

I våras skrev jag om det här med filterbubblor. Om att de inte finns.  Men som en modern råttan i pizzan tycks denna nya myt närmast odödlig. Nu växer kritiken i forskarvärlden mot detta märkliga Läs mer…

Arkiv

Sveriges Radio och det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige

I tisdags den 5 september hade Sveriges Radio i sina nyhetssändningar och i Studio Ett i P1 en stort uppslagen nyhet om det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige. Enligt denna nyhetsrapportering ligger det dödliga skjutvapenvåldet i Läs mer…