När debatten kring Bokmässan inleddes på allvar i augusti 2016 så fann jag det oerhört märkligt att kunskapen om vad yttrandefrihet är, var så dåligt spridd.

Jag skrev ihop en sida om saken som jag försökte sprida så gott jag kunde. Men de märkliga åsikterna fortsatte att florera.

Nu är jag ju en gång sådan att jag inte ger mig så lätt. Och någon gång ska väl okunnigheten kring detta försvinna. Jag tror nämligen att detta är en kärnfråga i kampen mot nazismen.

För att summera detta i ett par meningar:

Yttrandefrihet handlar om vad STATEN får eller inte får göra mot medborgare – facebookanvändare, föreningar, bloggare företag. Som enskild medborgare/facebookanvändare/bloggare/företag kan du aldrig anklagas för att bryta mot yttrandefriheten.,

Här är texten återigen. Både som text och som en bild som får spridas närhelst det kan behövas.

Varsågoda!

OM YTTRANDEFRIHET

1. Yttrandefrihet är INTE att alla får komma till tals.
2. Yttrandefrihet är en så kallad negativ frihet – STATEN får inte hindra en medborgare från att yttra en åsikt. Det handlar alltså om en relation mellan staten och medborgarna.
3. Som enskild medborgare/facebookanvändare/företag har du ingen SKYLDIGHET att bereda någon plats att yttra sig.
4. Ingen har heller någon konkret RÄTT att få en specifik plattform att yttra sig från.
5. Om du har en plattform och tillåter vissa uttryck så är ansvaret ditt. Du kan inte gömma dig bakom prat om yttrandefrihet.
6. Om du tycker att någon borde får tillträde till en viss plattform så har det heller inget med yttrandefrihet att göra.
7. Staten får inte hindra en medborgare från att yttra en åsikt. Samtidigt är denna yttrandefrihet inte oinskränkt och har aldrig varit det någonstans. Europakonventionen anger en rad skäl att begränsa yttrandefriheten som godtagbara. Exempel på sådana skäl i svensk lagstiftning är olaga hot, förtal, spioneri, upphovsrätt, uppvigling och hets mot folkgrupp.
8. Som enskild medborgare kan du inte dömas för att ha brutit mot yttrandefriheten. Däremot kan du dömas för att ha brutit mot en av inskränkningarna av yttrandefriheten – vilket innebär att staten får lagföra dig.
9. En stat kan däremot sägas inskränka yttrandefriheten, exempelvis genom att fängsla en bloggare för regeringskritik.

Märk väl. Allt detta handlar om vad STATEN får eller inte får göra mot medborgare – facebookanvändare, föreningar, företag. Inget annat.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Arkiv

Den svenska krisen är politisk

Tiden har för länge sedan passerat där det duger att ironisera över dumhet eller okunnighet hos de väljare som sympatiserar med SD. Tiden är också förbi för alla förslag på hur vi ska få människor Läs mer…

Arkiv

MYT 1: ”Vi har inte råd”

Fem myter om ”massinvandring” Detta är första delen i en serie på fem artiklar där jag avslöjar vanligt förekommande myter i den svenska debatten om det somliga kallar ”massinvandring”. Först några inledande ord till hela serien: Det sägs Läs mer…

Arkiv

Det handlar inte om nazistiska rötter

”SD idag har inget att ta avstånd ifrån när det gäller sina rötter. De är samma parti idag som de var då: Ett kamouflerat nazistparti.” —– Det talas ofta om rötter. Om SD:s nazistiska rötter. Läs mer…