Är det verkligen möjligt att bli avstängd från facebook för att man kritiserar antisemitism? Det enkla svaret på den frågan är ja. I det här inlägget ska jag berätta hur det gick till.

Facebook är ett verktyg. För kommunikation, för sociala kontakter och för publicistik. För mig är facebook inte i första hand en social kontaktkanal utan en publicistisk plattform. Jag skriver kommentarer om dagsaktuella händelser som jag finner viktiga. Mitt fokus är i vid mening politiskt. Inte partipolitiskt – utan just politiskt. Sedan några år har jag ägnat mycket tid och kraft åt att på olika sätt informera om och analysera effekterna av den politiska vindkantring som har skett i Sverige sedan SD kom in riksdagen 2010.

Det är därför ingen slump att denna blogg heter ”För övrigt vill jag påpeka att SD är nazister i kostym” – en fras inspirerad av den romerske senatorn Cato som jag har avslutat flertalet av mina facebookinlägg med.

Men sedan snart fyra veckor har jag också engagerat mig i den sociala revolution som är ”metoo”. Onsdagen den 22 november tog jag initiativet till facebookgruppen #allavi med i nuläget 56 715 kvinnliga medlemmar. Gruppens syfte är att mot bakgrund av ”metoo” ge våra medlemmar möjlighet att under trygga former berätta om egna erfarenheter av sexuellt våld. Berättelserna fortsätter strömma in varje dag och kan nu räknas i tusental. I sammanhanget kan det vara värt att understryka att en av våra grundprinciper är att inte namnge eller identifiera förövare. Vi ägnar oss inte åt att hänga ut enskilda personer utan syftet med gruppen är att våga berätta det man kanske aldrig förut sagt till någon. Och vi uppmanar kvinnor att göra polisanmälan.

Det är ett omfattande och samtidigt smärtsamt arbete att ta del av alla dessa berättelser som avslöjar hur genomsyrat Sverige är av sexuellt våld i alla möjliga sammanhang. Allt från skolbarn till kvinnor i 80-årsåldern har utsatts. I föreningar, på krogen, i vänkretsen, i sitt hem och på jobbet.

Jag har känt mig privilegierad över att få bidra till att lyfta bort skammen från dessa kvinnors axlar.

Blockad av Facebook

Men sedan i fredags kan jag inte delta själv i detta arbete eftersom mitt privata konto på facebook då stängdes av. Eftersom mitt arbete med #allavi sker via detta konto så är detta naturligtvis ett hårt slag. Som jag skrev är facebook för mig inte en social kontaktkanal utan en publicistisk plattform. Rent allmänt finns det bland beslutsfattare i Sverige idag en oerhört naiv syn på facebook – möjligen därför att de själva inte använder facebook till något annat än att hålla kontakt med släkt och vänner.

Det är därför det är så oerhört viktigt att påpeka att Facebooks inflytande på den offentliga debatten i Sverige är enormt stort. Efter många års daglig närvaro och aktivitet på facebook växer min förvåning ständigt över hur omedvetna de politiska partierna tycks vara om detta. Fortfarande agerar man som om debatten på facebook enbart är en sorts spegling av det som sker i tidningar, radio och TV. Men när ett allt större antal människor får sina nyheter i huvudsak via facebook så är detta naturligtvis fullständigt obegripligt. De partier som har någon som helst närvaro på facebook är få. Sverigedemokraterna – vars uppgång är nära knutet till sociala medier är det stora undantaget. Övriga partier har enstaka företrädare som syns på facebook – men det tycks närmast vara som en personlig hobby.

Låt oss därför titta litet närmare på andelen människor i Sverige som använder sociala media idag. Följande analys baserar sig på siffror från augusti i år hämtade från Audience project.

 

De tre stora plattformarna är facebook, twitter och instagram. Trots att twitter ofta hänvisas till som ett centralt instrument för att nå ut – med mästertwittraren själv i Vita Huset som tydligaste exempel – så är twitter ett marginellt fenomen i svensk offentlighet. 16% av svenskarna uppger att de använder twitter. Instagram är betydligt mer använt – drygt hälften av svenskarna uppger att de använder instagram.

Men facebook intar den ointagliga toppositionen. 78% eller närmare fyra femtedelar av alla svenskar uppger att de använder sig av facebook.

Ännu mer intressant blir detta om vi bryter ner siffrorna efter kön. Det visar sig nu att kvinnor instagrammar och facebookar mer än män. Medan män är flitigare på twitter än kvinnor.

Mot bakgrund av det enorma inflytande som facebook har på den offentliga debatten i Sverige så är det också anmärkningsvärt att det är så litet diskussion kring plattformens olika regler för att stänga ner enskilda konton. Det är dags att närmare skärskåda detta.

Facebooks bisarra regler

Vid ett flertal tillfällen har facebook på lösa grunder fryst eller blockerat personliga konton. Det finns  bland annat åtskilliga exempel där facebooks syn på nakenhet har fått absurda konsekvenser.

Anders Zorns målning ”Flicka på loftet” är ett exempel på puritansk konstkritik a la facebook. Facebook tog bort bilden och blockade den danske performancekonstnären Uwe Max Jensen som hade lagt ut den. Bilden ”stred mot facebooks bildpolicy”. Dagens Nyheter uppmärksammade detta med orden ”Anders Zorn tillhör numera den grupp konstnärer som censureras på Facebook. Konstnärens nakenmålningar blev för mycket för Facebooks handläggare under rubriken ”Zorn censureras på Facebook”.

Ett annat exempel är den bild av två nakna män som lades upp på den officiella Facebook-sidan för klädmärket Björn Borg. Bilden, som är tagen av danske Jacob Mohr Hansen, var en del av reklamkampanjen ”Swedish Exports” för Björn Borgs underkläder. Micke Kazarnowicz som är ansvarig för Björn Borgs facebooksida fick sitt personliga konto fryst och för att åter få tillgång till sitt konto var Kazarnowicz tvungen att lova att ”inte ladda upp pornografiskt innehåll”.

Än mer bisarrt blev det när Svenska cancerfonden hösten 2016 fick en film censurerad. Filmen som var en animerad film för att lära kvinnor hur man ska undersöka sina egna bröst för att upptäcka möjliga tumörer bedömdes av facebook vara ”stötande”. Den gången gick det så långt att facebook tvingades be om ursäkt och medge att censuren var ”ett misstag”.

Stillbild ur cancerfondens film om bröstcancer. 2016

Redan tidigare har det alltså blivit tydligt att facebooks agerande när det gäller bl a bara bröst, har lett till hård kritik. Idag uppger facebook att man har anpassat sig till denna kritik. Bland sina regler anger man nu uttryckligen att foton på ammande mammor och foton på mastektomi (bröstborttagning) är tillåtna. Så uppenbarligen finns det människor någonstans bortom algoritmerna som faktiskt kan ta ställning till de mer absurda konsekvenserna av det facebook kallar ”communityregler”.

Antisemitismen och facebook

Men facebooks fyrkantiga bedömningar, som leder till blockeringar och avstängningar, handlar inte enbart om en puritansk syn på nakenhet. Det gäller även betydligt allvarligare saker. Som antisemitism.

När opinionsbildaren Bechir Rabani oväntat dog vid 33 års ålder torsdagen 14 december väckte det bestörtning i stora delar av den politiska rörelsen på den extrema högerkanten i vårt land. Mycket snart startade spekulationerna kring dödsfallet och på en rad sajter och facebooksidor påstod sig folk veta att Rabani blivit mördad. Spekulationerna pekade ut den israeliska säkerhetstjänsten Mossad, journalisten Robert Aschberg, Expo och den svenska staten som ansvariga. På den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens sajt Nordfront skrev NMR:s ledare Simon Lindberg att organisationen kommer att ”fortsätta Bechir Rabanis kamp”. Ett av inläggen på Nordfront avslutades med orden ”För ett judefritt Norden!”.

Dessa reaktioner som snabbt spred sig över facebook visar hur ingrodd antisemitismen är på den extrema högerkanten i Sverige och jag fann det angeläget att skriva om saken. Mitt inlägg om denna bisarra form av antisemitiska mordanklagelser illustrerade jag med ovanstående skärmdump från Nordfront. Men de ord som denna Tobias uttrycker i ett kommentarsfält på Nordfront väckte en algoritm på facebooks kontor. Jag blev avstängd i 30 dagar av Facebook.

Är detta rimligt? Är det verkligen acceptabelt att ett inlägg som är kritiskt mot antisemitism leder till avstängning för att vara antisemitiskt?

Som jag skrev är facebook för mig inte en social kontaktkanal utan en publicistisk och opinionsbildande plattform. Mitt arbete med #allavi har jag utfört via det nu avstängda kontot. Men sedan i fredags kan jag alltså inte delta själv i detta arbete, så naturligtvis är detta ett hårt slag.

Facebook har kritiserats för sin brist på tillgänglighet. Enligt e-handelslagen som är en del av marknadsföringslagen, måste svenska bolag med verksamhet i Sverige uppge en adress och en e-postadress genom vilka man kan kontakta bolaget, men Facebook uppger inte detta på sin webbplats. I Sverige är Facebook registrerad hos Patent- och registreringsverket och Bolagsverket på Sveavägen 13 i Stockholm, men det finns ingen kanal för att överklaga enskilda beslut.

Är det verkligen rimligt att ett företag som har ett så oerhört stort inflytande på den svenska politiska debatten inte uppfyller några som helst krav på tillgänglighet när det gäller att överklaga uppenbart absurda beslut om avstängning?

/Maria Robsahm, 18 december 2017